το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2016 09:38

David Lois: “Θεμελιώδεις αρχές μας είναι: η υψηλή ποιότητα, η τήρηση διεθνών πρωτόκολλων, η διευκόλυνση της ζωής των πελατών μας και η παροχή λύσεων για τις εφαρμογές τους και όλα αυτά σε προσιτή τιμή.”

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο David Lois κατά την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Sochi 2014 εμπρός από το Μεγάλο Παγοδρόμιο Ο David Lois κατά την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες Sochi 2014 εμπρός από το Μεγάλο Παγοδρόμιο

Η Τεχνολογική Διαδικτυακή Πύλη μας για τη Βιομηχανία του Ραδιοφώνου και της Τηλεόρασης στην Ελλάδα και την Κύπρο συζήτησε με τον David Lois, Διευθυντή Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης, Χωρών Κοινοπολιτείας και Ισραήλ των AEQ & Kroma Telecom σχετικά με codecs ήχου, broadcast μίξη ήχου, δρομολόγηση και δικτύωση σήματος, διαχείριση τηλεφωνικών κλήσεων και ενδοεπικοινωνίας, monitoring και multi-viewers, αλλά και για τις τρέχουσες λύσεις από αμφότερα brands, καθώς και για τον τρόπο που οι broadcasters μπορούν να τις αξιοποιήσουν για την ενδυνάμωση των ροών εργασιών τους.

Κείμενο: Ανδρέας Τζανάκος
Φωτογραφίες: Αρχείο AEQ & Kroma Telecom

radiotvlink.gr: Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με ένα σύντομο «βιογραφικό» της AEQ και της Kroma Telecom και φυσικά με τo δικό σας. Ποια είναι τα επιτεύγματά τους μέχρι σήμερα και ποια είναι η θέση των AEQ και Kroma στην παγκόσμια αγορά σήμερα;

David Lois: Με περισσότερα από 35 χρόνια στην Broadcast αγορά, η AEQ είναι ένας από τους ηγέτες της βιομηχανίας στο Ραδιόφωνο και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Μετά την εξαγορά της Kroma το 2014, είμαστε ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που στους πελάτες της περιλαμβάνεται και ένας μεγάλος αριθμός broadcasters από τον Τηλεοπτικό χώρο. Αναφορικά στο πρόσωπο μου, έχω αφιερώσει περισσότερα από 16 χρόνια στην εκπροσώπηση αυτής της σπουδαίας εταιρείας σε αγορές όπως αυτές της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών (CIS Countries, χώρες από την πρώην ΕΣΣΔ), μέρους της Αφρικής και στο Ισραήλ. Ένα από τα μεγαλύτερα projects μου και ένα για το οποίο ο πελάτης και εγώ αισθανόμαστε ιδιαιτέρως υπερήφανοι είναι το Εθνικό Ραδιόφωνο της Ρωσίας (Russian national radio - VGTRK) με έδρα στη Μόσχα και με παρουσία σε περισσότερες από 65 Περιοχές σε όλη την χώρα. Όλα αυτά τα studios εξοπλίστηκαν με περισσότερες από 200 κονσόλες μίξης ήχου της AEQ (ARENA, FORUM και CAPITOL), με ένα κεντρικό matrix 256 x 256 BC2000D στη Μόσχα, με σύστημα ενδοεπικοινωνίας Conexia και με πολλούς IP και ISDN codecs ήχου για την κάλυψη όλων των μεταδόσεων ήχου.

Κονσόλες μίξης ήχου Grand Forum στο εργοστάσιο της AEQ κατά τη διαδικασία δοκιμής, σχεδόν έτοιμες για παράδοση στους πελάτες

Κονσόλες μίξης ήχου Grand Forum στο εργοστάσιο της AEQ κατά τη διαδικασία δοκιμής, σχεδόν έτοιμες για παράδοση στους πελάτες

radiotvlink.gr: Ποιες είναι οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν τη δημιουργία προϊόντων AEQ και Kroma;

David Lois: Θεμελιώδεις αρχές μας είναι: η υψηλή ποιότητα, η τήρηση διεθνών πρωτόκολλων, η διευκόλυνση της ζωής των πελατών μας και η παροχή λύσεων για τις εφαρμογές τους και όλα αυτά σε προσιτή τιμή.

radiotvlink.gr: Ποιες είναι οι λύσεις που η AEQ παρέχει για το Ραδιοφωνικό Αυτοματισμό και τη broadcast μίξη ήχου, καθώς και τη δρομολόγηση σήματος (Ραδιόφωνο και Τηλεόραση); Γιατί κατά τη γνώμη σας πρέπει οι Ραδιοφωνικοί και οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί να επενδύσουν σε αυτές τις λύσεις; Μπορεί να αναφέρετε εν συντομία τα βασικά χαρακτηριστικά τους;

David Lois: Αναφορικά στον Αυτοματισμό, τη μίξη και τη δρομολόγηση σήματος, η AEQ μπορεί να παρέχει λύσεις σε όλους τους τύπους Σταθμών, από τον μικρότερο με τον μικρό προϋπολογισμό έως τον μεγαλύτερο Σταθμό που χρειάζεται περισσότερες λειτουργικές δυνατότητες και πιο προηγμένο εξοπλισμό.
Το σύστημα Αυτοματισμού μας ονομάζεται AUDIO PLUS και είναι ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα Αυτοματισμού, Διαχείρισης και Playout για επαγγελματικό broadcasting. Αποτελεί τη νεότερη γενιά συστημάτων αυτοματισμού που έχει αναπτύξει η AEQ, συλλέγοντας εμπειρία από χιλιάδες σταθμούς εργασίας MarSystem (1992- 1999), Mar4win (1998-2009) και Mar Suite PRO (2008-2012). Αποτελείται από ένα σύνολο εφαρμογών και υπηρεσιών services που παρέχουν τα απαραίτητα εργαλεία με σκοπό να υλοποιείται οποιαδήποτε εργασία σε ένα Ραδιοφωνικό Σταθμό, καθώς και μία σειρά από εργασίες που σχετίζονται με την αποθήκευση, το μοντάζ και τη μετάδοση ήχου στην Τηλεόραση.
Βασική ανάγκη των Ραδιοφωνικών Σταθμών ως προς τον αυτοματισμό αποτελεί η διαχείριση, ο προγραμματισμός και η αποθήκευση του ήχου. Ακριβώς αυτά παρέχει το AUDIOPLUS από την AEQ.
Αναφορικά στις κονσόλες μίξης ήχου, διαθέτουμε διαφορετικές λύσεις, από την μικρή με 8 faders ψηφιακή κονσόλα CAPITOL, την μεσαίου-υψηλού εύρους αυτόνομη ψηφιακή κονσόλα FORUM, η οποία διατίθεται σε πλαίσιο με 12 faders ή 20 faders έως και τη μεγάλη κονσόλα μας ARENA, που βασίζεται στο σύστημα μας BC2000D. Όλες οι κονσόλες μας έχουν την επιλογή της λειτουργίας μέσω AoIP (DANTE).
Ραχοκοκαλιά του συστήματος Router Ψηφιακού Ήχου BC-2000 D αποτελεί το διπλό TDM bus που στεγάζεται στο πλαίσιο του BC-2000 D, με δυνατότητα δρομολόγησης, μίξης ή διανομής περισσοτέρων από χιλίων καναλιών ταυτοχρόνως. Το TDM bus χωρίζεται σε bus εισόδου και σε bus εξόδου, με δυνατότητες εισαγωγής καρτών ψηφιακής επεξεργασίας σήματος (DSP), επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ψηφιακή επεξεργαστική δεινότητα. Ως προς τη λειτουργία του συστήματος Router BC-2000 D πρέπει ακόμη να αναφέρω ότι μπορεί να λειτουργεί και αποκεντρωμένα μέσω της χρήσης MADI συνδέσεων (links), με ενδοεπικοινωνία μεταξύ διαφορετικών sub-frames, δηλαδή με την ενδοεπικοινωνία μεταξύ διαφορετικών sub-frames και κύριου πλαισίου (mainframe) να μπορεί να γίνεται με τη χρήση καλωδίων οπτική ίνας, ή ομοαξονικών καλωδίων. Έκαστο sub-rack διαθέτει μέγιστη διαμόρφωση έως 128 x 128 τοπικών καναλιών, τα οποία θα αποστέλλονται μέσω MADI συνδέσεων στο mainframe. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της διαμόρφωσης του board για τη χρήση έως 64 ενεργών καναλιών, ενώ τα υπόλοιπα 64 αποτελούν εφεδρεία. Ακόμη, αυτός ο router διαθέτει τη δυνατότητα δρομολόγησης AoIP (DANTE) ώστε να είναι εφικτή η δρομολόγηση Αναλογικών, Ψηφιακών και IP σημάτων έως 5024 x 5024.
Είμαστε η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που μπορεί να υλοποιήσει το σύνολο μίας πλατφόρμας σε ένα Ραδιοφωνικό project με βάση τον Αυτοματισμό, τις Κονσόλες Μίξης Ήχου, τους Κωδικοποιητές Ήχου, τα συστήματα Ενδοεπικοινωνίας και Δρομολόγησης, σε όλα τα πιθανά formats Ήχου, AoIP (dante AES67), ψηφιακό format AES3, AES10 MADI και αναλογικά. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία IP το κόστος μπορεί να μειωθεί και ταυτοχρόνως να αυξηθεί η ευελιξία των συστημάτων.

radiotvlink.gr: Τι συμβαίνει με την IP συνδεσιμότητα πολλών καναλιών και ποια πρωτόκολλα-πρότυπα υποστηρίζονται από την AEQ;

David Lois: Για την IP συνδεσιμότητα πολλών καναλιών εντός των studios παρέχουμε την νεότερη τεχνολογία με AoIP μέσω DANTE, όπου εκτός της AEQ υπάρχουν άλλες 200 εταιρείες που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία.
Σχετικά με τη συνδεσιμότητα των codecs μας, οι μονάδες μας-codecs ήχου Phoenix, από μονοφωνικές έως stereo, όπως Venus, Mercury και Stratos, παρέχουν Multicast IP (εκπομπή και λήψη), Multiple-unicast σε RTP, κάτι που επιτρέπει στη μονάδα να αποστέλλει το ίδιο stream σε έως 10 διαφορετικές Ips. Επίσης, εφικτή είναι η αξιοποίηση SIP σύμφωνα με τη σύσταση EBU-Tech 3326. Παρέχεται και η δυνατότητα λειτουργίας με, ή δίχως SIP Proxy server. Δίδουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα της χρήσης του δικού μας SIP server δίχως χρέωση.
Όλες αυτές οι λύσεις χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους κωδικοποίησης G711, G722 MPEG1& 2LII, AAC-LD, AAC-LC, PCM, τον δικό μας-αποκλειστικό AEQ-LD, ενώ προσφάτως εφαρμόσαμε στις μονάδες μας και τον OPUS.

Ο David Lois, Διευθυντής Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης κατά την παράδοση διπλώματος σε έναν από τους πελάτες στην έδρα της AEQ στη Μαδρίτη

Ο David Lois, Διευθυντής Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης κατά την παράδοση διπλώματος σε έναν από τους πελάτες στην έδρα της AEQ στη Μαδρίτη

radiotvlink.gr: Ποιες είναι οι λύσεις της AEQ σχετικά με τους Κωδικοποιητές Ήχου; Υπάρχουν λύσεις για όλες τις τσέπες; Παρακαλώ αναφέρετε μοντέλα και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

David Lois: Έχουμε λύσεις για όλων των ειδών τις εφαρμογές από απλές  και πολύ οικονομικές STL με τη χρήση του μικρού full duplex stereo audio codec μας Phoenix Mercury, που διατίθεται με αναλογική είσοδο/έξοδο και AES είσοδο/έξοδο προαιρετικά, ή σε χρήση. Ακόμη, έχουμε codecs όπως  Phoenix Venus IP, που μπορεί να χειριστεί δύο στερεοφωνικές ή τέσσερις μονοφωνικές συνδέσεις, ή ο Phoenix Stratos, που παρέχει μία stereo IP και μία stereo (ή δύο mono) ISDN που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτοχρόνως. Όλες οι μονάδες μας Phoenix μπορούν να ελεγχθούν και εξ’ αποστάσεως με το ειδικό λογισμικό μας από έναν προσωπικό υπολογιστή (PC).

radiotvlink.gr: Η AEQ διαθέτει και συστήματα ενδοεπικοινωνίας (intercom). Μπορείτε να ενημερώσετε τους αναγνώστες μας γι’ αυτά; Ποια είναι, εν συντομία, τα βασικά χαρακτηριστικά τους;

David Lois: Ναι, ύστερα από την εξαγορά της Kroma, προσφέρουμε συστήματα intercom, ξεκινώντας από μικρά Party lines έως intercoms με δυνατότητα 1024 x 1024 θυρών. Τα δικά μας συστήματα ενδοεπικοινωνίας λειτουργούν αναλογικά, ψηφιακά και AoIP (DANTE), συνδυάζοντας διαφορετικών ειδών panels, αναρτώμενα σε ικρίωμα (rack mounted), καθώς και desktop και beltpacks λύσεις που χρησιμοποιούν τη νεότερη τεχνολογία wifi.
Το νέο μας σύστημα ενδοεπικοινωνίας Crossnet (μονάδα ύψους 1U) διαθέτει βασική IP συνδεσιμότητα με βάση την τεχνολογία Dante, όντας συμβατό με το νεότερο πρότυπο AES-67, προσφέροντας μεταφορά broadcast ποιότητας ήχου και μέγιστη δυνατότητα switching matrix των 168 θυρών.

radiotvlink.gr: Ποιες είναι οι τρέχουσες λύσεις monitoring από την Kroma σχετικά με Studio & OB monitoring, αλλά και για on camera monitoring;

David Lois: Σχετικά με τα monitors μας πρέπει να αναφέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές σειρές, με κορυφαία την 7000 series, η οποία περιλαμβάνει monitors μεγέθους 9”, 17”, 18,5”, 24”και 46”. Οι είσοδοι DVI-I και HDMI περιλαμβάνονται by defualt και παρέχουν απευθείας σύνδεση με συμβατές κάμερες, multiviewers κ.α. Επίσης, είσοδοι SD-SDI είναι ενεργές by default, αλλά μπορείτε να ενεργοποιήσετε τις composite και HD/3G-SDI. Ακόμη, έχουμε τη σειρά 7500 με preview monitors, η οποία περιλαμβάνει 3G-SDI ειδικά για λύσεις εξωτερικών μεταδόσεων (OB) και το νέο monitor 7” που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ViewFinder.

radiotvlink.gr: Προσφάτως η AEQ παρουσίασε τη σειρά multi-view επεξεργαστών Kview Ποια είναι τα χαρακτηριστικά έκαστης μονάδας;

David Lois: Ναι, είναι αλήθεια, ονομάζεται Kview 8 και είναι ιδανική για εγκαταστάσεις εντός studios, control rooms και φορτηγών εξωτερικών μεταδόσεων. Πρόκειται για μία μισού ικριώματος (rack) συσκευή με 8 αυτόματης αίσθησης 3G/HD/SD-SDI εισόδους και με μία έξοδο multiviewer. Η μονάδα περιλαμβάνει εισόδους cascading για τη σύνδεση επιπλέον modules και απεικονίζει έως 32 πηγές σε μία οθόνη. Η μονάδα διατίθεται μαζί με μία ολοκληρωμένη εφαρμογή λογισμικού για τη διαμόρφωση και τον έλεγχο όλων των δυνατοτήτων της, με το πιο συναρπαστικό γεγονός να αποτελεί η τιμή, η οποία είναι ιδιαιτέρως προσιτή, συγκρινόμενη με εκείνες άλλων κατασκευαστών.

radiotvlink.gr: Μιλήστε μας παρακαλώ για τις προοπτικές της εταιρείας ως προς την Ελληνική και την Κυπριακή αγορά. Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με τους Έλληνες Διανομείς και ποιο είναι σήμερα το status διανομής των προϊόντων σας;

David Lois: Ιστορικά η Ελλάδα αποτελεί μία καλή αγορά για εμάς. Πουλήσαμε τόσους πολλούς ISDN codecs στο παρελθόν και αναλογικές κονσόλες ήχου, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι δουλειές δεν είναι και τόσο καλές λόγω της οικονομικής και της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα. Από την αρχή του 2016, υπάρχει ξανά μία κινητικότητα και ως εκ τούτου έχω θετική αίσθηση και ελπίζω αυτή η χρονιά να κλείσει με κάποιες σημαντικές πωλήσεις στην Ελλάδα.
Αναφορικά στους Έλληνες Διανομείς, συνεργαζόμαστε με την εταιρεία Calavitis εδώ και 14 χρόνια για τον εξοπλισμό της AEQ και με την Ariston BTS για τα Monitors και τα συστήματα intercom της Kroma. Γνωρίζουμε αμφότερες εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια και φυσικά τις εμπιστευόμαστε λόγω της εμπειρίας τους στον κλάδο.

Ο David Lois στην Έκθεση IBC 2015 στο Άμστερνταμ

radiotvlink.gr: Είστε αισιόδοξος για το μέλλον; Επίσης, ποιες είναι οι προοπτικές της AEQ στην παγκόσμια αγορά;

David Lois: Είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για το μέλλον. Εξακολουθούμε να παρέχουμε όλα τα συστήματα σχολιαστών και επικοινωνιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ξεκινήσαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και από τότε φτάσαμε έως και το Ρίο στη Βραζιλία, έχοντας προμηθεύσει συστήματα σε έκαστη εκδήλωση.
Επίσης, εφαρμόσαμε τη νεότερη τεχνολογία στον εξοπλισμό μας. Οι περισσότερες τεχνολογίες μας στις κονσόλες μίξεις ήχου, στα συστήματα router και intercoms, στους codecs κ.ο.κ. συνεργάζονται με AoIP (DANTE). Όπως ανέφερα και προηγουμένως είμαστε η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες μας οτιδήποτε διασυνδέεται και ελέγχεται μέσω δικτύου DANTE (κονσόλες μείξεις ήχου, συστήματα intercom, router, codecs κ.α.).

radiotvlink.gr: Τι άλλο πρέπει να αναμένουμε από την AEQ τα προσεχή χρόνια, σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται;

David Lois: Ως προς το Ραδιόφωνο αναπτύσσουμε και κατασκευάζουμε λύσεις για διαφορετικού τύπου σενάρια στις 94 χώρες όπου πουλάμε τον εξοπλισμό μας, αυξάνοντας την οικογένεια κονσολών μίξης ήχου και codecs. Ως προς την Τηλεόραση, Crossnet και Conexia είναι τα νεότερα συστήματα μας ενδοεπικοινωνίας και αποτελούν μόνον το πρώτο βήμα μας, καθώς παρατηρούμε ιδιαιτέρως ευρεία διάδοση με δεδομένη την κοινή εμπειρία μεταξύ AEQ και KROMA.

radiotvlink.gr: 4K και περισσότερα Ks είναι κοντά στο να αποτελέσουν τάση;. Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε από την Kroma στο προσεχές μέλλον;

David Lois: Η νέα σειρά 8000 που θα παρουσιάσουμε στην επερχόμενη Έκθεση IBC θα είναι η πρώτη προσέγγιση. Προσδοκούμε να παρέχουμε 4K στην οικογένεια μας 8000 το 2017.

radiotvlink.gr: Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε.

David Lois: Ευχαριστούμε πολύ Ανδρέα για τον χρόνο σου και φυσικά γι’ αυτήν τη συνέντευξη. Θα σε δούμε, όπως και όλους τους πελάτες μας πολύ σύντομα στην Έκθεση IBC, όπως κάθε χρόνο. Ως εκ τούτου παρακαλούμε να μας επισκεφθείτε όλοι στο περίπτερο μας 8C55, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε όλα τα τελευταία νέα μας. Και πάλι ευχαριστώ πολύ.

Πληροφορίες: www.aeq.eu & www.kromatelecom.es & CALAVITIS (Διανομέας Ελλάδας για τα προϊόντα της AEQ) & ARISTON BTS (Διανομέας Ελλάδας για τα προϊόντα της KROMA TELECOM)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 11:33

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group