το radiotvlink.gr χρησιμοποιεί coockies

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 10:00

Παγκόσμια Σύνοψη WorldDAB: Η Ψηφιακή Εκπομπή Ραδιοφώνου που χρησιμοποιεί την οικογένεια προτύπων DAB - Άρθρο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Παγκόσμια Σύνοψη WorldDAB – Το ψηφιακό ραδιόφωνο σημειώνει σημαντική πρόοδο σε όλη την Ευρώπη με τις υπηρεσίες σε εθνική εμβέλεια να είναι τώρα ισχυρά εδραιωμένες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ελβετία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία.

Αρχικό Κείμενο: WorldDAB

Μετάφραση-Επιμέλεια Κειμένου: Ανδρέας Τζανάκος

Φωτογραφίες: WorldDAB

Χάρτης με τις χώρες που αξιοποιούν, δοκιμάζουν, ή μελετούν την αξιοποιήση DAB/DAB+

Η πρώτη στήλη (αριστερά) περιλαμβάνει χώρες που έχουν τακτικές υπηρεσίες DAB/DAB+, η δεύτερη λίστα (μεσαία) χώρες που δοκιμάζουν τα πρότυπα DAB και η τρίτη χώρες που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των προτύπων DAB

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις για το Ψηφιακό Ραδιόφωνο DAB:

• Η Νορβηγία θα προβεί στην Ψηφιακή Μετάβαση (Digital Switchover / DSO) το 2017
• Η Ελβετία ανακοίνωσε τα σχέδια της για Μετάβαση μεταξύ 2020 και 2024
• Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τύπου και Ψηφιακών Υποδομών (BMVI) θεσμοθέτησε ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα οδηγήσει την υιοθέτηση του ψηφιακού ραδιοφώνου, με συμμετοχή στο ΔΣ την Κυβέρνηση, τις Ρυθμιστικές Αρχές Μέσων, τους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Σταθμούς και τους κατασκευαστές δεκτών και αυτοκινήτων
• Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό πρόγραμμα για τη δημιουργία εθνικής ή τοπικής εμβέλειας κάλυψης DAB, αλλά και η αδειοδότηση μίας δεύτερης εθνικής εμβέλειας πολυπλεξίας, με μέχρι και 18 νέους σταθμούς να βγαίνουν στον αέρα εντός του 2016.
• Η Δανία έχει εκδώσει έναν σαφή οδικό χάρτη για το ψηφιακό ραδιόφωνο, με τη μετάβαση στο DAB+ να προχωρά από το τέλος του 2016 και με απόφαση περί μετάβασης όταν η ακρόαση ψηφιακού ραδιοφώνου φτάσει το 50%
• Στην Ολλανδία, μετά την έναρξη των Εθνικής Εμβέλειας υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο του 2013, το 2015 εγκαινιάστηκε το νέο επίπεδο των Περιφερειακών υπηρεσιών.
• Στην Ιταλία, η εθνικής εμβέλειας κάλυψη των υπηρεσιών επεκτείνεται στη Νότια Ιταλία, στη Σαρδηνία και στη Σικελία. Η Ρυθμιστική Αρχή AGCOM κατέστησε σαφή την πρόθεση της να ωθήσει προς τα εμπρός την έναρξη λειτουργίας Τοπικών DAB+ Σταθμών. Η αρχή γίνεται από την Τοσκάνη, που ξεκινά τώρα.
• Στη Γαλλία υπηρεσίες DAB+  βρίσκονται στον αέρα σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία από το 2014 και από τον Δεκέμβριο του 2015, η Ρυθμιστική Αρχή CSA δημοσίευσε το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη της ψηφιακής ραδιοφωνίας σε ολόκληρη τη χώρα.
• Στο Βέλγιο οι υπηρεσίες DAB+ ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες, το 2015, ενώ επεκτείνονται περαιτέρω στη Φλάνδρα, αρχές του 2016
• Στην Αυστρία ξεκίνησε τον Μάιο η δοκιμή DAB+ με 15 DAB+ υπηρεσίες που εκπέμπουν σε όλη τη Βιέννη
• Στην Πολωνία η Δημόσια Ραδιοφωνία έχει επεκτείνει την κάλυψη των υπηρεσιών DAB+ στο 55% του πληθυσμού
• Στη Σλοβακία, η δοκιμή DAB+ περιλαμβάνει 4 υπηρεσίες από τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό και ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στην Μπρατισλάβα.
• Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η Αυστραλία εξακολουθεί να ηγείται της οικιακής διείσδυσης του DAB+, η οποία αυξήθηκε φτάνοντας το 23,6%
• Δοκιμή DAB+ πραγματοποιείται στη Νότια Αφρική και καλύπτει το 21,5% του πληθυσμού με 18 υπηρεσίες από Δημόσιους, Ιδιωτικούς και Κοινοτικούς Ραδιοφωνικούς Οργανισμούς
• Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησε τον Ιούλιο δοκιμή DAB+ στο Αμπού Ντάμπι, με 4 αποκλειστικά DAB+υπηρεσίες
• Στην Τυνησία πραγματοποιείται δοκιμή DAB+ στην Τύνιδα, με 12 simulcast Σταθμούς.

Ευρώπη

Πανευρωπαϊκή υποστήριξη για το ψηφιακό ραδιόφωνο.

Το Ψηφιακό Ραδιόφωνο στην Ευρώπη

Η European Broadcast Union (EBU) απευθύνει έκκληση για την υιοθέτηση της ψηφιακής εκπομπής ραδιοφώνου σε όλη την Ευρώπη και για τη συμπερίληψη των ψηφιακών δυνατοτήτων σε όλους τους νέους ραδιοφωνικούς δέκτες. Την ίδια στιγμή, οι Κυβερνήσεις προσδοκούν στην οικοδόμηση διασυνοριακών διασυνδέσεων ώστε να αναπτυχθεί μία ευρωπαϊκή συναίνεση σχετικά με το ψηφιακό μέλλον του ραδιοφώνου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οργανισμός WorldDAB έχει ξεκινήσει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πιθανή ένταξη του ψηφιακού επίγειου ραδιοφώνου στη νέα ψηφιακή ενιαία αγορά στρατηγική. Κατά την Γενική Σύνοδο του WorldDAB το 2015, ο Υπουργός Πολιτισμού και Ψηφιακής Οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ed Vaizey και η Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών (BMVI) της Γερμανίας, Dorothee Bär, καθόρισαν το κοινό όραμα τους για το μέλλον του ψηφιακού ραδιοφώνου, υπενθυμίζοντας την προσήλωσή τους στο ψηφιακό ραδιόφωνο και τη σημασία της συνεργασίας τους για να επιταχύνουν την ανάπτυξη του DAB στην Ευρώπη.

Ασία-Ειρηνικός
Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ένα παρόμοιο σχέδιο αναδύεται. Η Αυστραλία ξεκίνησε το 2009 με επιτυχία το DAB+, ακολουθούμενη από το Χόνγκ Κόνγκ για το 2011. Πολλές άλλες αγορές, όπως Ταϊλάνδης, Μαλαισίας, Ινδονησίας και Βιετνάμ, διερευνούν τώρα τις επιλογές ψηφιακού ραδιοφώνου. Ο Οργανισμός WorldDAB έχει διοργανώσει εκδηλώσεις-εργαστήρια σε έκαστη από αυτές τις χώρες.

Το Ψηφιακό Ραδιόφωνο στην Περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Ψηφιακή Μετάβαση
Αρκετές ευρωπαϊκές αγορές εξετάζουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια για την εκπομπή ραδιοφώνου, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών σεναρίων της ψηφιακής μετάβασης. Η Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα που καθόρισε μία ημερομηνία για τη Ψηφιακή Μετάβαση (2017) και η Ελβετία σχεδιάζει την Ψηφιακή Μετάβαση της την περίοδο 2020-24. Ο Οργανισμός WorldDAB έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας που επικεντρώνεται στην Ψηφιακή Μετάβαση και έχει ως στόχο της τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Στις συνεδριάσεις της παρευρίσκονται εκπρόσωποι από Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτοκινητοβιομηχανία
Το WorldDAB έχει δημιουργήσει δύναμη εργασίας για την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία επικεντρώνεται στο να πείσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες ως προς την εγκατάσταση ψηφιακού ραδιοφώνου στον standard εξοπλισμό των αυτοκινήτων τους σε ολόκληρη την Ευρώπη και εκτός αυτής. Στη Νορβηγία το 63%, στην Ελβετία το 60% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 74,1% των νέων αυτοκινήτων διατίθενται με DAB/DAB+, ενώ υπάρχουν περιοχές στην Ευρώπη όπου το ποσοστό πωλήσεων αυτοκινήτων με ψηφιακό ραδιόφωνο αντιστοιχεί στο 60% του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων και είναι η κατάλληλη στιγμή να επικεντρωθούν όλοι σε αυτόν τον τομέα.

Μερίδιο πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη το 2014 με δέκτη DAB/DAB+

Marketing και Προδιαγραφές Δέκτη
Η Ψηφιακή Μετάβαση και αυτές οι πρωτοβουλίες της αυτοκινητοβιομηχανίας υποστηρίζονται από τη στενή συνεργασία μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών broadcasters και τη βιομηχανίας, εστιάζοντας στο marketing του ψηφιακού ραδιοφώνου καις τις προδιαγραφές δεκτών.
Μία ενημερωτική ομάδα ιδρύθηκε με σκοπό την ενθάρρυνση της διαμοίρασης ιδεών στους τομείς branding και προώθησης. Το ψηφιακό ραδιόφωνο μάχεται για να τύχει της προσοχής μέσα σε έναν κόσμο που αυξητικά δοκιμάζεται από παγκόσμιου βεληνεκούς παίκτες, όπως για παράδειγμα η Apple και η Google, με σκοπό αυτές οι πρωτοβουλίες να συνδράμουν στην ενδυνάμωση της θέσης του DAB ως διεθνούς προτύπου. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η προσέγγιση των κατασκευαστών αυτοκινήτων και της βιομηχανίας έξυπνων τηλεφώνων.
Παράλληλα, δημιουργήθηκε μία ομάδα για την έναρξη συζητήσεων αναφορικά με τη συνέπεια-συνέχεια των προδιαγραφών δεκτών σε διαφορετικές χώρες. Τούτο οικοδομεί πάνω στην εργασία που ήδη έχει γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Οι συνεπείς-σταθερές προδιαγραφές είναι σημαντικές για τους κατασκευαστές δεκτών. Επίσης, προσφέρουν στις χώρες την ευκαιρία να αξιοποιήσουν σχήματα όπως το Digital Tick στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αυτό επιδεικνύει ότι οι δέκτες είναι έτοιμοι για το μέλλον. Στις περιοχές όπου υπάρχει αυτή η εστίαση, εξασφαλίζεται ότι οι συσκευές είναι σε θέση να απεικονίζουν μία πλήρη σειρά από Λατινικούς χαρακτήρες και ότι είναι σε θέση να λειτουργήσουν άψογα σε ένα εύρος συχνοτικού φάσματος που συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μέρος 2ο. - Ευρώπη – Αγορές όπου έχει καθιερωθεί το DAB.

Νορβηγία: Πληθυσμός 5,1 εκατομμύρια

Τρέχουσα Κατάσταση
• Η Ψηφιακή Μετάβαση (DSO) ορίστηκε για το 2017
• Κάλυψη DAB: 99,5%
• Διείσδυση δεκτών DAB: Στο 58% των νοικοκυριών
• Ταχύτατη αύξηση των πωλήσεων δεκτών ακολούθως του λανσαρίσματος νέων μόνον-Ψηφιακών ραδιοφωνικών σταθμών (P1+) τον Σεπτέμβριο του 2013
• Τα 20 πρώτα σε πωλήσεις μοντέλα αυτοκινήτων στη Νορβηγία προσφέρουν δέκτη DAB+ στον standard, ή τον προαιρετικό εξοπλισμό τους. Το 63% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται στη Νορβηγία διατίθενται με δέκτη DAB (Πηγή: Νορβηγική Ένωση Εμπόρων Ηλεκτρονικών).
• Κυκλοφορούν περίπου 3 εκατομμύρια αυτοκίνητα στη Νορβηγία και πάνω από 600.000 από αυτά διαθέτουν ραδιόφωνο DAB.
• Η Ψηφιακή Ακρόαση: το Πρώτο Τρίμηνο του 2015 το 57% των ακροατών χρησιμοποίησαν καθημερινώς ψηφιακή συσκευή, με το 38% αυτών να έχει αξιοποιήσει DAB (TNS Gallup Έρευνα Ψηφιακού Ραδιοφώνου Πρώτο Τρίμηνο 2015)
• Κτήση DAB, το 58% όλων των νοικοκυριών της Νορβηγίας έχουν στην κατοχή τους ένα, ή περισσότερα ραδιόφωνα DAB. (TNS Gallup Έρευνα Ψηφιακού Ραδιοφώνου Πρώτο Τρίμηνο 2015).
• Οδικές σήραγγες: Οι Αρμόδιες Νορβηγικές αρχές δηλώνουν ότι όλες οι σήραγγες θα έχουν DAB έως το 2017.
• Τοπικό Ραδιόφωνο: Οι περισσότεροι Τοπικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της Νορβηγίας μπορούν να συνεχίσουν την εκπομπή στα FM για πέντε χρόνια μετά το έτος ψηφιακής μετάβασης-2017. Αυτοί βρίσκονται εκτός αστικών περιοχών. 23 Τοπικά Ραδιόφωνα δεν θα επεκτείνουν την άδεια για τους στα FM μετά το 2017, ενώ 22 από αυτά εκπέμπουν σήμερα και με το πρότυπο DAB+. Εξετάζεται η υποστήριξη της Κυβέρνησης για τη δημιουργία υποδομής Τοπικού DAB+.

Κριτήρια Μετάβασης
• Οι ακόλουθες συνθήκες πρέπει να ισχύουν ώστε να καλυφθούν τα κριτήρια για τη Ψηφιακή Μετάβαση:
1. Ο Δημόσιος Σταθμός πρέπει να επιτύχει κάλυψη 99,5% το 2015. Οι Ιδιωτικοί Σταθμοί στο Εθνικό Δίκτυο1 απαιτείται να φτάσουν το 90% του πληθυσμού.
2. Το 50% των ακροατών πρέπει καθημερινώς να χρησιμοποιεί μία ψηφιακή πλατφόρμα πριν το 2015.
3. Πρέπει να διατίθενται στην αγορά, σε λογική τιμή, αξιόπιστοι προσαρμογείς (adapters) για τα αυτοκίνητα έως το 2015. Πρέπει να υπάρχουν ευρέως διαθέσιμοι εγκαταστάτες.
4. Προστιθέμενη αξία για τους ακροατές από το πρόγραμμα και τι υπηρεσίες.

Ελβετία: Πληθυσμός 8,1 εκατομμύρια

Τρέχουσα Κατάσταση
• Κάλυψη DAB: σε εσωτερικούς χώρους 98%, σε εξωτερικούς 99% - όλες οι κύριες σήραγγες θα έχουν DAB μεταξύ 2016-2019
• Πάνω από 60 υπηρεσίες είναι διαθέσιμες, αναλόγως της περιοχής, Γερμανόφωνη, Γαλλόφωνη και Ιταλόφωνη
• Όλοι οι Σταθμοί εκπέμπουν DAB+
• 60% των νέων αυτοκινήτων διατίθενται με δέκτη DAB+ στον standard εξοπλισμό τους (Ιούνιος 2015)
• Η Βιομηχανία και η Ρυθμιστική Αρχή παρέδωσαν στην Κυβέρνηση ένα λεπτομερές πλάνο Ψηφιακής Μετάβασης
• Πάνω από 2,08 εκατομμύρια δέκτες ψηφιακού ραδιοφώνου DAB+, συμπεριλαμβανομένων 305.000 στα αυτοκίνητα που πουλήθηκαν έως σήμερα
• 25% των ακροάσεων ραδιοφώνου στο σπίτι και στην εργασία γίνεται μέσω DAB+ (Έρευνα GfK για λογαριασμό του DigiMig, Αύγουστος 2015).

Προοπτικές
• Βιομηχανία και Ελβετική Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσαν το πλάνο για την Ψηφιακή Μετάβαση, το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί μεταξύ 2020 και 2024. Θα προηγηθεί μία καμπάνια marketing διάρκειας τεσσάρων ετών για την προετοιμασία του κοινού ως προς τη Μετάβαση.
• Η κάλυψη όλων των σηράγγων των εθνικών οδών θα ολοκληρωθεί μεταξύ 2018-2019.

Ηνωμένο Βασίλειο: Πληθυσμός 64,1 εκατομμύρια

Τρέχουσα Κατάσταση
• Εθνική κάλυψη του DAB: 96% του πληθυσμού (αυξήθηκε σε 97% στο τέλος του 2015)
• Διείσδυση δεκτών DAB: 53,6% των νοικοκυριών (Έρευνα RAJAR Τρίτο Τρίμηνο 2015)
• Ψηφιακή ακρόαση: Μερίδιο 41,9% της συνολικής ακρόασης (Έρευνα RAJAR Τρίτο Τρίμηνο 2015)
• Αυτοκίνητα: Το 74,1% των νέων καταχωρηθέντων αυτοκινήτων διαθέτουν ψηφιακό ραδιόφωνο στον standard εξοπλισμό (CAP/SMMT Τρίτο Τρίμηνο 2015). Πάνω από 4 εκατομμύρια αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στον δρόμο είναι σε θέση να λαμβάνουν ψηφιακό ραδιόφωνο (15% του συνόλου των αυτοκινήτων).

Προοπτικές
• Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι "Το Μέλλον του Ραδιοφώνου είναι Ψηφιακό "
• Τα κριτήρια που πρέπει να καλυφθούν πριν από την ημερομηνία Ψηφιακής Μετάβασης (DSO) είναι:
1. Η ψηφιακή ακρόαση πρέπει να έχει μερίδιο 50% όλων των ωρών ακρόασης
2.Η ψηφιακή κάλυψη των Εθνικής Εμβέλειας Υπηρεσιών  πρέπει να είναι συγκρίσιμη με εκείνη των FM και το Τοπικό DAB πρέπει να καλύπτει το 90% του πληθυσμού, καθώς και κεντρικούς δρόμους.
• Η τρέχουσα τάση δείχνει ότι ο στόχος του 50% της ψηφιακής ακρόασης θα επιτευχθεί το 2017
• Μία δεύτερη Εθνικής Εμβέλειας Ιδιωτική πολυπλεξία έχει αδειοδοτηθεί, με δυνατότητα να βγούνε στο αέρα την Άνοιξη του 2016 έως 15 νέοι Ιδιωτικοί Ραδιοφωνικοί Σταθμοί
• Ακολούθως της δέσμευσης για την εγκατάσταση 162 νέων DAB πομπών για τις Εθνικής Εμβέλειας Υπηρεσίες του BBC και 182 νέων πομπών για Τοπικές DAB Υπηρεσίες, οι στόχοι ως προς την κάλυψη θα έχουν επιτευχθεί έως το τέλος του 2016.
• Το χαρακτηριστικό σημάδι τσεκαρίσματος καταλληλότητας ψηφιακού ραδιοφώνου (digital radio tick mark), το οποίο δεικνύει τις έτοιμες για το μέλλον ("future ready") συσκευές έχει καθοριστεί και η διαχείριση του γίνεται από τον φορέα Digital Radio UK
• Η ημερομηνία-στόχος για τη Ψηφιακή Μετάβαση, δηλαδή το 2020, μπορεί να είναι εφικτή.

Γερμανία: Πληθυσμός 81,6 εκατομμύρια

Τρέχουσα Κατάσταση
• Το λανσάρισμα του DAB+ έγινε τον Αύγουστο του 2011
• Η συνδυαζόμενη κάλυψη της ARD (Περιφερειακά) και των Εθνικών πολυπλεξιών αγγίζει το 95,3% του πληθυσμού. Οι πολυπλεξίες της Δημόσιας Ραδιοφωνίας (ARD) καλύπτουν το 89,5% του πληθυσμού. Η Εθνική πολυπλεξία για την ώρα καλύπτει το 79,69% του πληθυσμού. Το πρώτο επίπεδο της κάλυψης οδικών αξόνων από το Εθνικό Δίκτυο φτάνει τα 10.900km, αριθμός που αντιστοιχεί στο 90,1%.
• 1,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με δέκτη DAB+ (Πηγή: Digitisation Report 2015 που πραγματοποιήθηκε από την TNS Infratest)
• 11% των νοικοκυριών έχουν στην κατοχή τους έναν δέκτη DAB+ (Πηγή: Digitisation Report 2015 που πραγματοποιήθηκε από την TNS Infratest)
• Οι πωλήσεις των ψηφιακών ραδιοφώνων το Τρίτο Τρίμηνο του 2015 ανέβηκαν κατά 55,7%, από χρόνο σε χρόνο (Πηγή: GfK), ενώ οι πωλήσεις μόνον-FM συσκευών μειώνονται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο.

Προοπτικές
• Τον Νοέμβριο του 2014, η ARD επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη δέσμευση της στο DAB+ ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής διανομής ραδιοφώνου και εστίασε στην ανάγκη για συνεργασία με τους διαμορφωτές πολιτικής, τις ρυθμιστικές αρχές, τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς προκειμένου να διασφαλιστεί το ψηφιακό μέλλον.
• Τον Απρίλιο του 2015 το Γερμανικό Υπουργείο Μεταφορών και Ψηφιακής Υποδομής δήλωσε με σαφήνεια την πρόθεση του για ισχυρή υποστήριξη του DAB+ και πρότεινε την ίδρυση μίας νέας καθοδηγητικής ομάδας με εκπροσώπηση όλων των σημαντικών ενδιαφερομένων. Η πρώτη συνάντηση αυτής της ομάδας πραγματοποιήθηκε την 17η Ιουνίου 2015.
• Τα Περιφερειακά και Εθνικής Εμβέλειας δίκτυα θα διευρυνθούν το 2016 με περαιτέρω περιοχές για την επίτευξη της αδιάλειπτης κάλυψης σε σημαντικούς δρόμους, επιτρέποντας ως εκ τούτου την λήψη ψηφιακού ραδιοφώνου στο 92% της κάλυψης εξωτερικών χώρων και έως το 82% των εσωτερικών.

Δανία: Πληθυσμός 5,6 εκατομμύρια

Τρέχουσα Κατάσταση
• Ψηφιακή Μετάβαση (DSO) όταν το 50% της ακρόασης είναι ψηφιακή, με τη Μετάβαση στο DAB+ να υπολογίζεται περί το τέλος του 2016
• Νέες άδειες είναι διαθέσιμες από το τέλος του 2015
• Κάλυψη DAB: 98%
• Διείσδυση δεκτών DAB: περισσότερο από το 45% των νοικοκυριών (Πηγή: TNS Gallup)
• Το 28% του συνόλου της ακρόασης ραδιοφώνου είναι ψηφιακή (Πηγή: DR Media Research)
• Οι πωλήσεις ψηφιακών ραδιοφώνων το Τρίτο Τρίμηνο του 2015 ανέβηκαν κατά 47,9% από χρόνο σε χρόνο (Πηγή: GfK), ενώ οι πωλήσεις των μόνον-FM συσκευών μειώνονται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο.

Προοπτικές
• Ο οδικός χάρτης που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού (29 Απριλίου 2015) αναφέρει ότι το κλείσιμο της μπάντας των FM θα πρέπει να εξεταστεί όταν τουλάχιστον το 50% της ακρόασης ραδιοφώνου θα γίνεται από ψηφιακές πλατφόρμες.
• Υπάρχει πλάνο για τη δημιουργία νέων Περιφερειακών πολυπλεξιών για Ιδιωτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, που θα λανσαριστούν τέλη του 2015, ή αρχές του 2016.
• Όχι νωρίτερα από το 2016, το Εθνικό Μονοσυχνοτικό Μπλόκ (national single-frequency DAB block), το οποίο χρησιμοποιείται τώρα από τις υπηρεσίες του Δημόσιου Ραδιοφωνικού Σταθμού, την DR, θα δώσει τη θέση του σε δύο DAB Περιφερειακά blocks συχνοτήτων, που για την ώρα απασχολούνται από μία Ιδιωτική πολυπλεξία.
• Η προτεινόμενη συχνοτική αλλαγή θα σηματοδοτήσει και το switch-over, αλλά και όλες τις Μεταβάσεις από τις εκπομπές DAB στις εκπομπές DAB+, σε όλη τη Δανία. Τούτο αυξάνει σημαντικά τη συνολική Χωρητικότητα Εκπομπής του Ραδιοφώνου στη Δανία, έτσι ώστε να είναι αρκετή για τη Μετάβαση και των εννέα Περιφερειακών μόνον-FM Σταθμών στο DAB+, ενώ επιτρέπει και στην Ιδιωτική πολυπλεξία την περαιτέρω ανάπτυξη και την επέκταση με περισσότερους Εθνικής Εμβέλειας Σταθμούς.

Ολλανδία: Πληθυσμός 16,8 εκατομμύρια

Τρέχουσα Κατάσταση
• Το DAB+ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013
• Εθνική κάλυψη του DAB+: μεγαλύτερη του 95% του πληθυσμού
• 28 εθνικές υπηρεσίες: 18 Ιδιωτικές (9 μόνον-Ψηφιακές), 10 Δημόσιες (6 μόνον-Ψηφιακές).
• Το Περιφερειακό Δίκτυο (3ο layer, μετά τα δύο Εθνικά Δίκτυα) της Ολλανδίας αποτελείται από πέντε Περιφερειακές Ενότητες, όπου όλες μαζί καλύπτουν το σύνολο της χώρας. Από την άνοιξη του 2015 τα δίκτυα είναι πλήρη και 21 υπηρεσίες από 13 Περιφερειακούς Δημόσιους Σταθμούς είναι στον αέρα.
• Την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, 31 Τοπικές Ιδιωτικές Υπηρεσίες προσετέθησαν στις Περιφερειακές πολυπλεξίες 6B, 7A, 8A, 9D- N και 9D-S. Σε περιοχές όπως το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ οι ακροατές μπορούν να λαμβάνουν έως 45 διαφορετικές υπηρεσίες.
• Η κοινή marketing καμπάνια με τίτλο "let's get digital" ξεκίνησε το Δεύτερο Τρίμηνο του 2014, υποστηριζόμενη από τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και από το Βασιλικό Υπουργείο Οικονομικών.
• Ο Δημόσιος Σταθμός NPO σταμάτησε την εκπομπή στα AM (Μεσαία) την 12η Σεπτεμβρίου 2015 και χρησιμοποιεί DAB+ αντί για τα μεσαία, για τη μετάδοση του NPO Radio 5. Τα κονδύλια που απελευθερώνονται θα επενδυθούν στο DAB+. Ο NPO έθεσε σε λειτουργία πέντε νέους πομπούς τον Σεπτέμβριο του 2015 προκειμένου να βελτιώσει την κάλυψη εξωτερικών χώρων σε όλη την χώρα. Στην επόμενη φάση θα υπάρξει καλύτερη κάλυψη εσωτερικών χώρων σε όλη τη χώρα (20 επιπλέον πομποί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους) για την πολυπλεξία 11C του NPO.
• Οι πωλήσεις ψηφιακών ραδιοφώνων το Τρίτο Τρίμηνο του 2015 ανέβηκαν κατά 105% από χρόνο σε χρόνο (Πηγή: GfK), ενώ οι πωλήσεις μόνον-FM συσκευών μειώνονται συνεχώς από χρόνο σε χρόνο.
• Η γνώση για το DAB+, ή το Ψηφιακό Ραδιόφωνο+ είναι σημαντικά υψηλή, με το 50% των Ολλανδών να γνωρίζουν για το Ψηφιακό Ραδιόφωνο και/ή το DAB+.
• Το 14% του συνολικού αριθμού αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαθέτει δέκτη DAB+, αριθμός διπλάσιος συγκρινόμενος με την ίδια περίοδο του 2014.

Προοπτικές
• Ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Henk Kamp, θα ανανεώσει τις άδειες αναλογικού και ψηφιακού ραδιοφώνου για μία νέα χρονική περίοδο (2017-2022). Τούτο θα προσδώσει στους ραδιοφωνικούς σταθμούς περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναπτύξουν το ψηφιακό ραδιόφωνο. Οι Σταθμοί έχουν υποσχεθεί για τη δημιουργία ισχυρών και ενδελεχών σχεδίων προς βελτίωση του Δικτύου στην περιοχή 12C (κάλυψη εσωτερικών χώρων), αλλά και την επέκταση των προσπαθειών τους ως προς το marketing για το ψηφιακό ραδιόφωνο.
• 2016: επανεξέταση της ανάπτυξης του ψηφιακού ραδιοφώνου
• Σημαντικοί δείκτες: Πάνω από το 50% των νοικοκυριών έχει στην κατοχή του ένα ψηφιακό ραδιόφωνο, ενώ παρακολουθούνται οι εξελίξεις και σε άλλες χώρες.

Ιταλία: Πληθυσμός 59,8 εκατομμύρια

Η Τρέχουσα Κατάσταση
• Τρεις τακτικές Εθνικές (δύο Ιδιωτικές και μία Δημόσια) και 12 τακτικές Τοπικές πολυπλεξίες βρίσκονται στον αέρα, ή έχουν προγραμματιστεί (Trentino - on air, Alto Adige - on air, Valle d’Aosta – έχει προγραμματιστεί, Ανατολικό Piemonte – έχει προγραμματιστεί, Umbria – έχει προγραμματιστεί, Ανατολική Tuscany - έχει προγραμματιστεί, Επαρχία L’Aquila - έχει προγραμματιστεί, Ανατολική Sardinia - έχει προγραμματιστεί). Η κάλυψη φτάνει το 68% του πληθυσμού συμπεριλαμβανομένων 4.500km εθνικών δρόμων. 200 μοντέλα αυτοκινήτων στην Ιταλία διατίθενται με δέκτη DAB+ στον standard, ή τον προαιρετικό εξοπλισμό τους, και το 22,3% των νέων αυτοκινήτων διαθέτει δέκτη ψηφιακού ραδιοφώνου.
• Οι τακτικές Υπηρεσίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 στην περιφέρεια του Trentino και τον Ιούνιο του 2013 στην περιφέρεια Alto Adige, σύμφωνα με την απόφαση 383/13 της ρυθμιστικής αρχής της Agcom.
• Τον Δεκέμβριο του 2014, η AGCOM εξέδωσε την απόφαση 602/14, η οποία καθορίζει τους κανόνες για τρεις νέες περιοχές που πρέπει να καλυφθούν από το ψηφιακό ραδιόφωνο DAB+, δηλαδή τις περιοχές Valle d’Aosta, Torino & Επαρχία Cuneo σε Piedmont και Umbria. Την 9η Μαρτίου 2015 το Ιταλικό Υπουργείο Επικοινωνιών ανέθεσε blocks συχνοτήτων σε Δημόσιους, Ιδιωτικούς και Τοπικούς Παρόχους Δικτύου γι’ αυτές τις περιοχές.
• Τον Μάιο του 2015, η Ρυθμιστική Αρχή AGCOM ανακοίνωσε τη δημόσια διαβούλευση για τον καθορισμό της Τοπικής κάλυψης περιοχών της Ιταλίας. Η AGCOM ολοκλήρωσε τη διαβούλευση την 29η Ιουλίου 2015 και προέβη στον καθορισμό των 39 Τοπικών Περιοχών σε όλη την Ιταλία, ενώ απεύθυνε πρόσκληση ώστε να υποβληθούν αιτήσεις για 3 συγκεκριμένες περιοχές: Ανατολική Tuscany (Firenze, Arezzo, Pistoia, Prato, Siena), επαρχία L’Aquila και Ανατολική Sardinia (Cagliari, Nuoro, Ogliastra, Carbonia - Iglesias). Η ανάπτυξη στην Tuscany ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015.
•Ο Πάροχος Δικτύου Club DAB Italia ανακοίνωσε το σχέδιο επέκτασης του Δικτύου, το οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Ο Πάροχος Δικτύου EuroDAB έλαβε άδεια και για δεύτερη Εθνική Ιδιωτική πολυπλεξία το 2014 (Trentino).
• Μία ισχυρή διαφημιστική καμπάνια τρέχει για περισσότερο του ενός χρόνου, χρηματοδοτούμενη από τη Βιομηχανία, προωθώντας το ψηφιακό ραδιόφωνο στους καταναλωτές, στου λιανέμπορους, στους κατασκευαστές αυτοκινήτων, στο δίκτυο πωλήσεων αυτοκινήτων και σε άλλους ενδιαφερόμενους.
• Ο Ιταλικός Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Οργανισμός (RAI) προσθέτει τρία νέα Προγράμματα στο DAB+ της. Η πλήρης DAB+ διάταξη της θα διαθέτει 10 Σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων των υπαρχόντων Προγραμμάτων των Radio 1, Radio 2, Radio 3, του Ενημερωτικού Σταθμού GPRD και της Υπηρεσίας για την Κίνηση Isoradio.
• Οι πωλήσεις ψηφιακών ραδιοφώνων το Τρίτο Τρίμηνο του 2015 ανέβηκαν 78,9%, από χρόνο σε χρόνο (Πηγή: GfK), ενώ οι πωλήσεις μόνον-FM συσκευών μειώνονται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μέρος 3ο. - Ευρώπη – Αγορές που κινούνται προς το DAB και Δυνητικές Αγορές.

Γαλλία: Πληθυσμός 66 εκατομμύρια
• Το Ψηφιακό Ραδιόφωνο ξεκίνησε σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία το 2014. Και στις τρεις πόλεις υπάρχουν περισσότερες από 100 υπηρεσίες στον αέρα.
• Τον Ιανουάριο του 2015 η Ρυθμιστική Αρχή CSA εξέδωσε μία έρευνα που υπογραμμίζει την υποστήριξη της στο ψηφιακό ραδιόφωνο.
• Τον Δεκέμβριο του 2015 η CSA υιοθέτησε τα συμπεράσματα της δημόσιας διαβούλευσης του Ιουνίου του 2015 και καθόρισε το χρονοδιάγραμμα που σκοπεύει να συνεχίσει την ανάπτυξη του Ψηφιακού Εκπεμπόμενου Ραδιοφώνου σε όλη την ηπειρωτική Γαλλία. Αυτό το πλάνο προϋποθέτει περισσότερες από 40 περιφερειακές κατανομές στη μητροπολιτική Γαλλία, πέρα από εκείνες σε Παρίσι, Μασσαλία και Νίκαια, που έχουν ήδη εμφανιστεί και περισσότερες από 100 τοπικές κατανομές. Το χρονοδιάγραμμα εκτείνεται από το 2016 έως το 2023.
• Στις μητροπολιτικές περιοχές της Γαλλίας που θα καλυφθούν περιλαμβάνονται Λίλ, Λυών, Στρασβούργο, Νάντη, Ρουέν και Τουλούζη, ενώ προκήρυξη για την κατάθεση αιτήσεων θα υπάρξει εντός του 2016, με τις περιοχές Μπορντώ, Μπισανιόν, Ορλεάνη και Κλερμόντ-Φερράντ να ακολουθούν το 2017, ενώ έπονται και άλλες περιοχές πιο πυκνοκατοικημένες από το 2018 και πέρα. Αυτές οι περιφερειακές κατανομές θα διπλασιαστούν από τις τοπικές κατανομές στις ίδιες περιοχές.
• Για να μην θέσει σε κίνδυνο την πιθανή άφιξη παικτών που θα επιθυμούν την ανάπτυξη τους σε εθνική εμβέλεια, η CSA έχει ήδη κρατήσει δύο εθνικές κατανομές. Αν απαιτηθεί, είναι εφικτή η προκήρυξη και περισσοτέρων προκηρύξεων για αιτήσεις στο μέλλον αναφορικά με τοπικές κατανομές.
• Οι πωλήσεις δεκτών ψηφιακού ραδιοφώνου το τρίτο τρίμηνο του 2015 ήταν αυξημένες από χρόνο σε χρόνο κατά 22,3%, (πηγή: GfK), ενώ οι πωλήσεις των μόνον-FM συσκευών μειώνονται συνεχώς από χρόνο σε χρόνο.

Βέλγιο: Πληθυσμός 11,2 εκατομμύρια
• Εθνική Κάλυψη μεταξύ ενός και τριών επιπέδων επιτυγχάνεται με το συνδυασμό της κάλυψης διαφορετικών πολυπλεξιών που είναι στον αέρα του Βελγίου: Μία περιφερειακή δημόσια πολυπλεξία για τη Βόρεια περιοχή όπου ομιλούνται τα Ολλανδικά (>95% DAB κάλυψη του Πληθυσμού στον Βορρά), μία περιφερειακή δημόσια πολυπλεξία για τη Νότια Γαλλόφωνη περιοχή (90% DAB/DAB+ κάλυψη εξωτερικών χώρων του Πληθυσμού στο Νότο) και μία περιφερειακή Ιδιωτική εμπορική πολυπλεξία DAB+ στο Βόρειο τμήμα (25% κάλυψη του πληθυσμού στο Βορρά).
• Βορράς (Φλάνδρα + Βρυξέλλες): Περιφερειακή κάλυψη Φλάνδρας και Βρυξελλών με ένα πρώτο επίπεδο από δημόσια πολυπλεξία της VRT με 9 DAB κανάλια και ένα DAB+ δοκιμαστικό κανάλι (>95% DAB κάλυψη του πληθυσμού στο Βορρά). Κάλυψη με ένα δεύτερο επίπεδο σε DAB+, καλύπτοντας Βρυξέλλες και τα περίχωρα, με 8 Ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η κάλυψη του δεύτερου επιπέδου θα επεκταθεί σε μία ανάπτυξη που θα καλύπτει σε εύρος τα κοινοτικά ραδιόφωνα, κάτι που ξεκινά στις αρχές του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017. Ένα κανάλι δεδομένων για πληροφορία αναφορικά με την κίνηση στους δρόμους είναι σε λειτουργία (TPEG) στη δημόσια πολυπλεξία.
• Νότος (Βαλλονία + Βρυξέλλες): 7 DAB κανάλια (5 από το Γαλλόφωνο δημόσιο σταθμό RTBF και 2 από το Γερμανόφωνο BRF) και 3 DAB+ δοκιμαστικά κανάλια (RTBF). Αν και χρηματοδοτούμενο μερικώς από το δημόσιο, έχει ζητηθεί η αναβάθμιση του τρέχοντος δικτύου RTBF DAB/DAB+ με την εισαγωγή δεύτερου επιπέδου, με στόχο την εξασφάλιση κάλυψης εσωτερικών χώρων των Βρυξελλών και της Βαλλονίας για σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας του ραδιοφώνου, με στόχο τη πιθανή μαζική έναρξη του το 2017. Το κανάλι δεδομένων για πληροφορίες αναφορικά με την κίνηση (TPEG) βρίσκεται στη δημόσια πολυπλεξία.
• Οι πωλήσεις δεκτών ψηφιακού ραδιοφώνου το τρίτο τρίμηνο του 2015 ανέβηκαν (από χρόνο σε χρόνο) κατά 96,1% (Πηγή: Έρευνα GfK), ενώ οι πωλήσεις μόνον-FM συσκευών μειώνεται.

Πολωνία: Πληθυσμός 38,5 εκατομμύρια
• Τακτικές πολυπλεξίες εισήχθησαν μέχρι τώρα από την Πολωνική Ραδιοφωνία (Polskie Radio) στις 18 μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας και τα περίχωρα τους. Υπάρχουν 17 τακτικές περιφερειακές στον αέρα φέροντας 8 εθνικά προγράμματα και 21 περιφερειακά.
• Κάλυψη επί του παρόντος του 53,8% του πληθυσμού σε εθνικό επίπεδο.
• Υπηρεσίες σε τέσσερις επιπλέον πόλεις θα λανσαριστούν έως τον Ιούλιο του 2016.
• Μία ενημερωτική καμπάνια από το Polskie Radio ξεκίνησε το 2015. Το KRRiT (Ρυθμιστική Αρχή Πολωνίας / National Broadcasting Council of Poland) ξεκίνησε τη λειτουργία ιστότοπου που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στο ψηφιακά εκπεμπόμενο ραδιόφωνο.

Δυνητικές Αγορές

Αυστρία: Πληθυσμός 8,5 εκατομμύρια
• Η ORS comm έλαβε άδεια δοκιμαστικής εκπομπής DAB+ και ξεκίνησε τις δοκιμαστικές εκπομπές DAB+ την 28η Μαΐου 2015. Η δοκιμή υποστηρίζεται από τον φορέα Digital Radio Austria (Verein Digitalradio Osterreich). Μία δοκιμαστική πολυπλεξία βρίσκεται εν λειτουργία στη Βιέννη. Στη Βιέννη το πιλοτικό project του ψηφιακού ραδιοφώνου που βρίσκεται στον αέρα διαθέτει κατανεμημένο χώρο για 17 σταθμούς. Υπάρχουν τούτη τη στιγμή στον αέρα 15 υπηρεσίες DAB+. Δύο slots αναμένονται να παραμείνουν αχρησιμοποίητα για την ώρα. Δύο πομποί λειτουργούν σε μονο-συχνοτικό δίκτυο (single frequency network), με τον ένα να εκπέμπει σήμα με ισχύ 10kW και τον άλλο 7kW ERP. Αυτή η δοκιμαστική λειτουργία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει για έναν χρόνο και μπορεί να επεκταθεί σε τακτική εκπομπή. Το ψηφιακό ραδιόφωνο πρόκειται να εισαχθεί επισήμως στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Σχεδόν 255.000 δέκτες DAB+ (δεν περιλαμβάνονται πωλήσεις διαδικτυακών δεκτών και δεκτών αυτοκινήτου), πωλήθηκαν έως τώρα.

Δημοκρατία της Τσεχίας: Πληθυσμός 10,5 εκατομμύρια
• Η κάλυψη του DAB τώρα φτάνει το 58%, με 29 υπηρεσίες DAB+ σε Band III και L-Band. 12 μοναδικά προγράμματα βρίσκονται στον αέρα.
• Την 5η Μαρτίου 2015 η Ραδιοφωνία της Τσεχίας (Czech Radio) παρουσίασε ένα λεπτομερές πλάνο επτά σταδίων για τη μετάβαση της στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Ο broadcaster θα αποδείξει τη δέσμευση της να προχωρήσει ψηφιακά με την παρουσίαση μίας νέας πειραματικής υπηρεσίας ψηφιακού ραδιοφώνου για την Πράγα, προσεγγίζοντας το 17% του εθνικού πληθυσμού.

Γιβραλτάρ: Πληθυσμός 30.000
• Μπουκέτα DAB+ λειτουργούν στα Blocks 12B και 12C από τον Δεκέμβριο του 2012. Τέσσερις ταυτόχρονης εκπομπής (Simulcast) υπηρεσίες DAB+ από τον Δημόσιο broadcaster βρίσκονται για την ώρα στον αέρα και η πληθυσμιακή κάλυψη αγγίζει το 90%.

Ουγγαρία: Πληθυσμός 9,9 εκατομμύρια
• Η Ουγγαρία επέλεξε το DAB+ ως πρότυπο εκπομπής ψηφιακού ραδιοφώνου και για την ώρα υπάρχει στον αέρα δοκιμαστική πολυπλεξία, η οποία εκπέμπει επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς DAB+ για την περιοχή της Βουδαπέστης. Η πληθυσμιακή κάλυψη φτάνει το 30%.

Ιρλανδία: Πληθυσμός 4,6 εκατομμύρια
• Ο Εθνικός Δημόσιος Σταθμός, δηλαδή η RTE λειτουργεί μία πλήρης-υπηρεσιών πολυπλεξία, καλύπτοντας το 52% του πληθυσμού στις σημαντικές πόλεις.
• Δοκιμαστικές εκπομπές από Ιδιωτικούς Σταθμούς βρίσκονται στον αέρα σε Δουβλίνο, Κόρκ και στη Νοτιο-ανατολική χώρα, φέροντας ένα μείγμα από ταυτόχρονης εκπομπής και αποκλειστικά ψηφιακές υπηρεσίες (simulcast & exclusive services).
• Πάνω από 400.000 συσκευές πωλήθηκαν έως σήμερα και η πρόσβαση στα νοικοκυριά αγγίζει το 17%.
• Νομοθεσία υπάρχει από το 2009 ώστε να επιτρέπεται στους Ιδιωτικούς Σταθμούς να δραστηριοποιηθούν στο DAB, αλλά η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα της θεσμοθέτησης ρυθμιστικού πλαισίου έως σήμερα. Ή Ιρλανδία αναμένεται να υιοθετήσει το πρότυπο εκπομπής DAB+.

Λετονία: Πληθυσμός 2 εκατομμύρια
• Υπάρχει μία δοκιμαστική τοπική πολυπλεξία στον αέρα η οποία καλύπτει την πρωτεύουσα Ρίγα. Υπάρχουν δύο υπηρεσίες DAB+ στον αέρα, μία ταυτόχρονη εκπομπή και μία αποκλειστικά σε DAB+. Η πληθυσμιακή κάλυψη του DAB+ στη Λετονία φτάνει το 35%.
• Για την ώρα οι σταθμοί της Λετονίας αναμένουν την τελική έγκριση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (National Electronic Mass Media Council - NEPLP) πριν να ξεκινήσουν τακτικές εκπομπές σε DAB+ στη Ρίγα.

Μάλτα: Πληθυσμός 400.000
• Υπάρχουν πάνω από 40 υπηρεσίες στις δύο εθνικές πολυπλεξίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μόνον ψηφιακούς σταθμούς, MOT, EPG και DLS εφαρμογές, αποδίδοντας κάλυψη στο 100%.
• Έως το τέλος του 2012, πάνω από το 25% των ακροατών ραδιοφώνου της Μάλτας συντονίζονταν σε υπηρεσίες DAB+.

Μονακό: Πληθυσμός 38.000
• Την 28η Απριλίου 2014, η Monte Carlo Radiodiffusion ξεκίνησε 8 υπηρεσίες DAB+ στο Πριγκιπάτο του Μονακό, καλύπτοντας το πριγκιπάτο και τις παράκτιες περιοχές της Γαλλίας, από Μεντόν έως Ακρωτήριο της Αντίμπ. Για την ώρα υπάρχουν 12 υπηρεσίες ήχου μεταδιδόμενες στον αέρα μέσω του προτύπου DAB+, συμπεριλαμβανομένων 7 ταυτόχρονων εκπομπών και 5 αποκλειστικά σε DAB+.

Ρουμανία: Πληθυσμός 19,9 εκατομμύρια
• Δοκιμαστική πολυπλεξία DAB υπάρχει εν λειτουργία για τέσσερις ραδιοφωνικές υπηρεσίες από το Δημόσια Ραδιοφωνία (Radio Romania) στο Βουκουρέστι. Υπάρχουν ταυτόχρονες εκπομπές και μία αποκλειστική σε DAB.

Σλοβακία: Πληθυσμός 5,4 εκατομμύρια
• Η εκπομπή T-DAB+ στην Σλοβακία ξεκίνησε την 15η Δεκεμβρίου 2015 δοκιμαστικά στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Τέσσερες υπηρεσίες προγράμματος του δημόσιου broadcaster (RTVS) εκπέμπονται για την ώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικά ψηφιακής υπηρεσίας Radio Junior.
• Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να αυξηθούν τα προσφερόμενα προγράμματα όπως και οι δοκιμαστικές εκπομπές σε άλλες πόλεις.
• Το 2015 το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας ανέπτυξε το στρατηγικό πλάνο για την Εφαρμογή της Επίγειας Ψηφιακής Εκπομπής Ήχου στη Δημοκρατία της Σλοβακίας. Το 2016 θα υποβληθεί στην Κυβέρνηση της Σλοβακίας για την έγκριση του.

Σλοβενία: Πληθυσμός 2,1 εκατομμύρια
• Ο Δημόσιος broadcaster της Σλοβακίας (RTV) ολοκλήρωσε τις δοκιμές ως προς το πρότυπο εκπομπής DAB το Νοέμβριο του 2013. Η δοκιμή κάλυψε την πρωτεύουσα Λουμπλιάνα και την κεντρική Σλοβενία, με την κάλυψη να φτάνει το 22,5%.
• Η AKOS (Agency for Communication Networks and Services), αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή της Σλοβενίας, προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό για το πρώτο εθνικό δίκτυο DAB+ της χώρας. Η χρονική προθεσμία υποβολής προσφορών έληγε την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Ισπανία: Πληθυσμός 47,3 εκατομμύρια
• Συνολικά 18 τακτικές υπηρεσίες DAB και μία δοκιμαστική υπηρεσία DAB+ βρίσκονται στον αέρα. Η πληθυσμιακή κάλυψη αυτήν την ώρα αγγίζει το 20%.
• Ο Ισπανικός Broadcaster Radio Maria ξεκίνησε δοκιμαστικές εκπομπές με το πρότυπο DAB+ σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη τον Δεκέμβριο του 2014.

Σουηδία: Πληθυσμός 9,6 εκατομμύρια
• Την 2α Οκτωβρίου 2014 η Σουηδική Ρυθμιστική Αρχή (Swedish Broadcasting Authority) χορήγησε 21 Εθνικής Εμβέλειας and 4 Τοπικές / Περιφερειακές άδειες σε Ιδιωτικούς σταθμούς για DAB+. Οι άδειες έχουν ισχύ έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και η εκπομπή αναμένονταν να ξεκινήσει όχι νωρίτερα από τον Οκτώβριο του 2015.
• Τον Ιούνιο του 2015, το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε η Σουηδική Ραδιοφωνία να μην προχωρήσει την εκπομπή DAB+. Η ανταπόκριση των broadcasters (Δημόσιων και Ιδιωτικών) ήταν έκπληξη και απογοήτευση. Τα επόμενα βήματα τελούν υπό διαμόρφωση.
• Οι πωλήσεις δεκτών ψηφιακού ραδιοφώνου το 3 τρίμηνο του 2015 ανέβηκαν (από χρόνο σε χρόνο) κατά 22,1% (Πηγή: Έρευνα GfK), ενώ οι πωλήσεις μόνον-FM συσκευών μειώνονται συνεχώς (από χρόνο σε χρόνο).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μέρος 4ο - Ασία-Ειρηνικός και Υπόλοιπος Κόσμος – λίστα με αλφαβητική σειρά και κατάσταση ανάπτυξης (Καθιερωμένες, Νέες Αγορές, εν εξελίξει και πιθανές).

Εδραιωμένες αγορές

Αυστραλία: Πληθυσμός 23,1 εκατομμύρια
Τρέχουσα Κατάσταση
• DAB ξεκίνησε το 2009, με υπηρεσίες σε 5 μεγαλουπόλεις: Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Μπρίσμπεϊν, Περθ και Αδελαΐδα (κάλυψη 65% του πληθυσμού, 94% των δρόμων σε πέντε μητροπόλεις).
• Διείσδυση δεκτών DAB+: 23,6% των νοικοκυριών σε πέντε πόλεις. 300 και πλέον διαφορετικές συσκευές DAB+ διατίθενται προς πώληση. 277.000 οχήματα με δέκτη DAB+ έχουν πουληθεί. (Έρευνα Glass: Automotive Business Intelligence Ιούνιος 2015). Πάνω από 2,2 εκατομμύρια συσκευές με DAB+ έχουν πωληθεί  συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.
• Η ακρόαση DAB+: σχεδόν το 25% της συνολικής ακρόασης
• Δέκτες περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό στο 22% των νέων αυτοκινήτων. 27 Κατασκευαστές Οχημάτων περιλαμβάνουν τώρα δέκτη DAB+. Οι Κατασκευαστές Οχημάτων προωθούν το DAB+ με ισχυρό marketing και προωθητικές ενέργειες ως εργαλείο πώλησης. Νέα προϊόντα για οχήματα διατίθενται στην αγορά (μετά την πώληση τους) με τιμές που ξεκινούν από τα 119 Δολάρια Αυστραλίας.
• Δημοσιεύτηκε οδηγός εκκίνησης δοκιμών DAB+.

Προοπτικές
• Δώδεκα on channel αναμεταδότες για την αντιμετώπιση κάλυψης κενών, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και στις πέντε πρωτεύουσες των μεγάλων περιοχών, οι οποίες για την ώρα έχουν μία υψηλής ισχύος εκπομπή (για την αντιμετώπιση κενών της κάλυψης).
• Ο φορέας Commercial Radio Australia (CRA) και οι δημόσιοι σταθμοί συνεργάζονται με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ως προς το χρονοδιάγραμμα για την περιφερειακή ανάπτυξη του DAB+.
• Ο φορέας CRA ανέπτυξε ένα κείμενο " βέλτιστης πρακτικής" για την αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο προσεγγίζει μερικά από τα ζητήματα  εφαρμογής/Διεπαφής Χρήστη που αποτελούν δεδομένα για κάποια από τα προγενέστερα μοντέλα.

Χόνγκ Κόνγκ: Πληθυσμός 7,2 εκατομμύρια
• Τακτικές DAB+ υπηρεσίες ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011. Η πληθυσμιακή κάλυψη αγγίζει τώρα το 82,8% , με τα εγκαίνια του νέου σταθμού πλήρωσης κενού (gap-filler station) να γίνονται τον Νοέμβριο του 2014. Άλλος ένα σταθμός gap-filler αναμένονταν να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2015 καλύπτοντας έως το 84,1% του πληθυσμού. Περισσότερες από 350.000 συσκευές έχουν πουληθεί.
• Υπάρχει μία κανονική εθνική πολυπλεξία με συνολικά 17 DAB+ υπηρεσίες ήχου στον αέρα, εκ των οποίων οι τέσσερις σε ταυτόχρονη εκπομπή (simulcast) και 13 αποκλειστικά DAB+ υπηρεσίες.

Δυνητικές Αγορές

Μπρουνέι: Πληθυσμός 400.000 χιλιάδες
• Το 2007 ο RTB (Radio Television Brunei, δημόσιος και βασικός σταθμός) ξεκίνησε δοκιμές DAB, αρχικώς για διάρκεια έως πέντε χρόνων, συμπεριλαμβανομένων ταυτόχρονης μετάδοσης υπηρεσιών. Αυτήν τη στιγμή δύο σταθμοί του RTB μεταδίδουν DAB στο Μπρουνέι.
• Μία ομάδα εργασίας συστάθηκε με τον RTB, η οποία συνεργάζεται στενά με την AITI (Αρχή για την Τεχνολογία Πληροφορικής-Επικοινωνιών -Authority for Info-communications Technology Industry of Brunei) αναφορικά με τα σχέδια εμπορικού λανσαρίσματος (συμμετοχή και ιδιωτικών σταθμών στο ψηφιακό ραδιόφωνο).

Κίνα: Πληθυσμός 1,3 δισεκατομμύρια
• Το DAB βρίσκεται στον αέρα σε δύο πόλεις (Πεκίνο και Γκουανγκντόνγκ στη Band III). Η κάλυψη του πληθυσμού φτάνει το 3%. Η κάλυψη στο Πεκίνο αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ στην Γκουανγκντόνγκ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
• Στο Πεκίνο: 17 ραδιοφωνικές υπηρεσίες (εκ των οποίων οι 13 με ταυτόχρονη μετάδοση, δηλαδή simulcast), 4 video υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν μία Push Radio υπηρεσία και δύο άλλες υπηρεσίες δεδομένων από τον Ιδιωτικό Σταθμό Beijing Jolon στην Band III. Το Beijing Communication Radio εκπέμπει πληροφορίες για την κίνηση σε DAB μέσω TPEG.
• Υπηρεσίες ψηφιακού ραδιοφώνου έχουν εκκινήσει και στην Κινεζική Ταϊπέι. Δοκιμή DAB παρέχεται από ένα μονοσυχνοτικό δίκτυο (single frequency network - SFN) και λειτουργεί υπό τον Ιδιωτικό Σταθμό SuperFM καλύπτοντας σημαντικές πόλεις συμπεριλαμβανομένων των Ταϊπέι και Νέας Ταϊπέι. Η κάλυψη για την ώρα αγγίζει το 21% του πληθυσμού σε πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. 4 DAB simulcast και 1 DMB simulcast υπηρεσίες βρίσκονται στον αέρα.

Ινδονησία: Πληθυσμός 249,9 εκατομμύρια
• Ένα διάταγμα που εκδόθηκε από το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής της Δημοκρατίας της Ινδονησίας (MCIT) αναφέρει ότι η Ινδονησία θα χρησιμοποιήσει DAB+ ως την επίσημη ψηφιακή πλατφόρμα στη Band III.
• Από τον Αύγουστο του 2013, δοκιμή DAB+ έγινε από το Υπουργείο Επικοινωνιών και Πληροφορικής της Δημοκρατίας της Ινδονησίας (MCIT), τον δημόσιο σταθμό RRI και την ένωση ραδιοφωνικών σταθμών, η οποία βρίσκεται στον αέρα της Τζακάρτα. Αυτή η δοκιμή θα συμβάλλει στην προετοιμασία κανονιστικών ρυθμίσεων για την ψηφιακή εκπομπή ραδιοφώνου (για παράδειγμα χάρτης συχνοτήτων) και στα επιχειρηματικά μοντέλα μετάδοσης. Το πρώτο στάδιο της δοκιμής προβλέπεται μόνον για την Τζακάρτα, ενώ στα μελλοντικά πλάνα του RRI περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της κάλυψης σε έναν αριθμό προγραμμάτων.
• Το 2015, RRI και MCIT θα λανσάρουν DAB+ υπηρεσίες από δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς του RRI, έναν στην Εντικόνγκ, μία μικρή πόλη στο Καλιμαντάν / Βορνέο και μία άλλη στην Πόλη Βατάμ, ένα νησί κοντά στα σύνορα με τη Σιγκαπούρη. Αυτές οι υπηρεσίες ευθυγραμμίζονται με την προεδρική πολιτική για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Ινδονησίας στις περιοχές των συνόρων καθώς και στις απομακρυσμένες περιοχές. Το περιεχόμενο θα περιλαμβάνει τοπικά, περιφερειακά και εθνικά προγράμματα.

Κουβέιτ: Πληθυσμός 3,4 εκατομμύρια
• Ακολούθως της δοκιμαστικής εκπομπής DAB που ξεκίνησε και συνεχίζει να βρίσκεται στον αέρα της Πόλης Κουβέιτ τον Μάρτιο του 2007 από τον δημόσιο σταθμό Kuwait Radio, υπάρχουν προετοιμασίες για τη δεύτερη φάση της δοκιμής. Η απόφαση αναφορικά με την εμπορική εφαρμογή (και από ιδιωτικούς σταθμούς) αναμένεται να ληφθεί μόλις ολοκληρωθεί η δοκιμή. Η πληθυσμιακή κάλυψη αγγίζει το 90%.

Μαλαισία: Πληθυσμός 29,7 εκατομμύριαm
• Δοκιμαστική Τοπική πολυπλεξία βρίσκεται στον αέρα της Κουάλα Λουμπούρ εκπέμποντας 12 DAB+ ταυτόχρονης μετάδοσης υπηρεσίες (7 από τον RTM και 5 από Ιδιωτικούς Σταθμούς).

Νέα Ζηλανδία: Πληθυσμός 4,5 εκατομμύρια
• Μία δοκιμαστική Τοπική πολυπλεξία είναι στον αέρα και καλύπτει Όκλαντ και κεντρικό Ουέλινγκτον. Η πληθυσμιακή κάλυψη αγγίζει το 22% και το περιεχόμενο μεταδίδεται ανάμεικτα σε DAB και DAB+ formats.

Νότιος Αφρική: Πληθυσμός 52,9 εκατομμύρια
• Το DAB υιοθετήθηκε ως πρότυπο εκπομπής της Νοτίου Αφρικής από τη Νοτιοαφρικανική Υπηρεσία Προτύπων (South African Bureau of Standards - SABS) το 2005.
• Η Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής δημοσίευσε μία Έκθεση (National Integrated ICT Policy Review Report) τον Μάρτιο του 2015. Στην Έκθεση η επιτροπή συστήνει:
• Η απόφαση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Επικοινωνιών της Νοτίου Αφρικής (ICASA) δεν πρέπει να συμπεριλάβει το κλείσιμο των AM και/ή FM σημάτων, ενώ παράλληλα πρέπει να διευκολυνθεί η αδειοδότηση DRM και DAB υπηρεσιών. Η Κυβέρνηση μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους πρέπει να εστιάσει στη δοκιμή τεχνολογιών, αναπτύσσοντας ένα πλαίσιο αδειοδότησης, με τη ρύθμιση του φάσματος, την ενθάρρυνση αγοράς δεκτών (σε οχήματα και στα νοικοκυριά) και την ενεργή προώθηση της γνώσης περί της τεχνολογίας. Η ICASA πρέπει να προσδιορίσει ένα πρότυπο που να καθορίζει ότι όλες οι εισαγόμενες στην χώρα συσκευές πρέπει να περιλαμβάνουν δέκτη ψηφιακού ραδιοφώνου.
• Μία άδεια για υψηλής ισχύος δοκιμαστική εκπομπή DAB+ χορηγήθηκε στον δημόσιο σταθμό SABC από την Ρυθμιστική Αρχή ICASA. Η τρέχουσα δοκιμαστική εκπομπή επεκτάθηκε έως τα μέσα του Ιανουαρίου 2016, ενώ υπήρξε αίτηση για νέα άδεια για το 2016. Η δοκιμαστική εκπομπή αρχικώς έπρεπε να γίνει για μία περίοδο 12 μηνών, ξεκίνησε την 3η Νοεμβρίου 2014 και η Sentech αποτέλεσε πάροχο δικτύου διανομής του σήματος. Η άδεια αξιοποιήθηκε από τον δημόσιο σταθμό SABC για λογαριασμό του συνόλου της ραδιοφωνικής βιομηχανίας και η σύμπραξη SADIBA/NAB Digital Radio DAB+ Trial Working Group είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της δοκιμαστικής εκπομπής. Το 21,5% του Πληθυσμού θα καλύπτεται από 20 ραδιοφωνικά κανάλια προσφέροντας 40 ραδιοφωνικές υπηρεσίες από δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινοτικούς φορείς που θα συμμετέχουν. Υπηρεσίες που δεν είναι για την ώρα διαθέσιμες μέσω επίγειας εκπομπής δοκιμάζονται μαζί με έναν Pop Up σταθμό που εξυπηρετεί τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση από την κοινωνία, παρέχοντας τους προφορικό λόγο.
• Η σύμπραξη SADIBA/NAB Digital Radio DAB+ trial Working Group συνεδριάζει συχνά με μέλη από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων προκειμένου να ενθαρρύνει την παροχή ικανού αριθμού αυτοκινήτων που στον εξοπλισμό τους να περιλαμβάνεται DAB+ δέκτης.

Νότιος Κορέα: Πληθυσμός 51,4 εκατομμύρια
• Για την εξέταση της τεχνολογίας ψηφιακού ραδιοφώνου που είναι κατάλληλη για την Κορέα, το Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρονικών και Τηλεπικοινωνιών (Electronics and Telecommunications Research Institute - ETRI), υπό την ώθηση της Κυβέρνησης προέβη σε δοκιμές πεδίου σε κάποιες σημαντικές τεχνολογίες ψηφιακού ραδιοφώνου, όπως DAB, DAB+, HD-Radio και DRM+ επί δύο χρόνια, από το 2009 έως το 2010.
• Για την ώρα, το ETRI αναπτύσσει μία αναθεωρημένη τεχνολογία DAB+, στην οποία εφαρμόζεται η κωδικοποίηση ήχου USAC.
• Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα αποτελέσματα των δοκιμών στο πεδίο και κάποιους άλλους παράγοντες, η επιτροπή ψηφιακού ραδιοφώνου, η οποία αποτελείται από κυβερνητικά στελέχη, εκπροσώπους σταθμών, κατασκευαστών δεκτών, ερευνητικών ινστιτούτων και πανεπιστημίων συζητά και θα λάβει αποφάσεις σχετικά με το κατάλληλο πρότυπο ψηφιακού ραδιοφώνου για την Κορέα, καθοδηγούμενη από την Κυβέρνηση.

Ταϋλάνδη: Πληθυσμός 67 εκατομμύρια
• Για την ώρα η Ταϋλάνδη προετοιμάζει την πολιτική της. Η Ρυθμιστική Αρχή της χώρας, NBTC, εργάζεται πάνω σε όλα τα τεχνικά ζητήματα προκειμένου να καθορίσει πόσες άδειες θα πρέπει να δοθούν, καθώς και το πώς θα εκκινήσουν οι πολυπλεξίες. Η Ταϋλάνδη μελετά την σκοπιμότητα της χρήσης της Band III για το ψηφιακό ραδιόφωνο της χώρας. Ο αριθμός αδειών ψηφιακού ραδιοφώνου θα πρέπει να είναι ικανός ώστε να καλύψει τους υπάρχοντες ραδιοφωνικούς σταθμούς.
• Η Ρυθμιστική Αρχή NBTC διαβουλεύεται με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ταϋλάνδη προκειμένου να εξοπλιστούν με δέκτες ψηφιακού ραδιοφώνου τα οχήματα που πωλούνται στην χώρα, αλλά και με τους κατασκευαστές δεκτών προκειμένου να προμηθεύσουν δέκτες ψηφιακού ραδιοφώνου. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τη δοκιμή/εκκίνηση εκπομπής υπηρεσιών ψηφιακού ραδιοφώνου μόλις η NBTC ανακοινώσει τον οδικό χάρτη με το σχέδιο ανάπτυξης.
• Το 2014, η Ρυθμιστική Αρχή NBTC υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MOU) αναφορικά με τη δοκιμαστική εκπομπή ψηφιακού ραδιοφώνου με οκτώ σημαντικούς σταθμούς (Royal Thai Armed Forces, Royal Thai Army, Royal Thai Navy, Royal Thai Air Force, Royal Thai Police, Public Relations Department, The Secretariat of The House of Representatives και MCOT) για την πραγματοποίηση δοκιμαστικής εκπομπής ετήσιας διάρκειας DAB+ υπηρεσιών ψηφιακού ραδιοφώνου στην Ταϋλάνδη.
• Η NBTC, μαζί με την ITU πραγματοποίησαν το workshop 'NBTC/ITU Workshop on Roadmap for Introduction of Digital Terrestrial Radio Services in Thailand' τον Δεκέμβριο του 2014, προκειμένου να εισάγουν τεχνολογίες ψηφιακού ραδιοφώνου, υπηρεσίες και έναν οδικό χάρτη σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τυνησία: Πληθυσμός 10,9 εκατομμύρια
• Η Εθνική Υπηρεσία της χώρας, δηλαδή National Office of Broadcasting (ONT) επένδυσε σε πιλοτική δοκιμαστική εκπομπή DAB από το 2008 έως το 2010. Η δοκιμή κάλυψε τις περιοχές της ευρύτερης Τύνιδας, good Cap και άλλες περιοχές κοντά στο Κυβερνείο του Μπιζέρτε.
• Τον Μάρτιο του 2013 η Ένωση Σταθμών Αραβικών Κρατών (Arab States Broadcasting Union) πραγματοποίησε το DAB+ digital radio workshop στην Τύνιδα, με την υποστήριξη του δημόσιου σταθμού της Ιταλίας RAI. Ακολούθως του εργαστηρίου (workshop) και με τη βοήθεια της RAI, η ONT προχώρησε στη δοκιμαστική εκπομπή DAB+ χρησιμοποιώντας έναν πομπό ισχύος 500W από Ιταλό κατασκευαστή . Η δοκιμαστική εκπομπή DAB της ONT λειτουργεί ακόμη αλλά δεν υποστηρίζεται πλέον από τη RAI.
• Οι παράμετροι της τρέχουσας δοκιμαστικής εκπομπής DAB+ έχουν ως ακολούθως:
• Η κατανομή συχνοτήτων για DAB έγινε στα Κανάλια 10 και 12 με 68dbmikroV/m, ισχύς πεδίου που επελέγη για φορητή λήψη σε εσωτερικό κτηρίων

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πληθυσμός 9,4 εκατομμύρια
• 4 DAB+ κανάλια εκπέμπουν στο Άμπου Ντάμπι ως μέρος δοκιμαστικών εκπομπών της GatesAir με τη συνεργασία της Abu Dhabi Media. Η δοκιμαστική περίοδος θα είναι 90ημέρες από την έναρξη της, αλλά αναμένεται η επέκταση της.
• Δύο επιχειρήσεις Broadcasting των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι Arabian Radio Network Dubai και UAE Radio & TV Ajman ολοκλήρωσαν τον έλεγχο/δοκιμή της τεχνολογίας T-DAB+ στις πόλεις Ντουμπάι και Αχμάν, από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Βασικός σκοπός της ήταν η δοκιμή τεχνολογίας ως προς την ποιότητα της κάλυψης και της λήψης. Τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής εκπομπής αφήνουν πολλές υποσχέσεις. Η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (Telecom Regulatory Authority - TRA) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαβουλεύτηκε με όλους τους ενδιαφερόμενους που εργάζονται για την προετοιμασία ενός οδικού χάρτη ως προς την εισαγωγή στο μέλλον εμπορικών (Ιδιωτικών) υπηρεσιών ψηφιακού ραδιοφώνου στην χώρα.

Βιετνάμ: Πληθυσμός 89,7 εκατομμύρια
• Ο Δημόσιος σταθμός, Voice of Vietnam δοκίμασε το πρότυπο εκπομπής DAB+ τον Ιούλιο του 2013. Ο οδικός χάρτης για την ψηφιακή εκπομπή ραδιοφώνου και τηλεόρασης αναφέρει ως έτος μετάβασης το 2020, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού το 2009. Για την ώρα ο δημόσιος σταθμός VOV εργάζεται πάνω σε ένα ολοκληρωμένο project για τη βελτίωση της εθνικής εμβέλειας εκπομπής ψηφιακού ραδιοφώνου έως το 2020 και προσδοκά ότι οδικός χάρτης για το ραδιόφωνο θα είναι έτοιμος αμέσως μετά από εκείνον της τηλεόρασης, που θα ολοκληρωθεί το 2025. Για την ώρα δεν υπάρχουν υπηρεσίες στον αέρα.

Πηγή: WorldDAB Global Summary

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 10:30

Προσθήκη σχολίου

FaLang translation system by Faboba

CREATION

DELIVERY

AUDIO

POST PRODUCTION

MANAGEMENT

CINEMA

GENERATOR

MONEY

BROADCASTERS

Copyright@ 2016, Tzanakos P. Andreas Publishing Group